Köpte en ny bärbar

Posted by peter on Sunday, May 3, 2009

Jag har ju haft min gamla stationära dator några år nu så jag kände att det var dags att uppgradera sig lite. Denna gången tänkte jag att jag skulle köpa en bärbar istället för stationär så jag slapp att sitta enbart i pc-rummet utan jag vill ju kunna förflytta mig lite. Jag visste inte vilket märke eller modell jag skulle köpa. Klart att man gärna skulle vilja ha en Mac Book men jag tycker de är alldeles för dyra så det får bli en vanlig pc istället. Jaha, och vilket märke då? Hade faktiskt ingen aning så jag var tvungen att google runt lite och läsa reviewer samt att jag kollade lite med kollegor om vad de tyckte. Till slut bestämde jag mig för att köpa en Dell Studio , priset var bra och folk verkade nöjda, enda problemet var att man bara kunde köpa dem på nätet så det fanns ingen möjlighet att “känna och klämma”. Var väl inte så orolig så jag la en order på en Studio 1537 med följande konfiguration:
<br /> Intel® Core 2 Duo Processor P8600 (2.40Ghz, 3MB, 1066MHz)<br /> 4 096 MB 800 MHz DDR2 SDRAM-minne med dubbla kanaler [2 x 2 048]<br /> 256 MB ATI® Radeon HD 3450-grafikkort<br /> 500GB (5400RPM) Serial ATA Hard Drive<br /> Blu-ray ROM-enhet (läser/skriver till CD/DVD och läser Blu-ray Disc)<br /> Intel WiFi Link 5100-minikort i halvstorlek (802.11 a/b/g/n 1X2)<br /> Inbyggd webbkamera med 2,0 megapixlar<br /> Jet Black (svart) med matt finish<br /> 15,4-tums WUXGA+ CCFL (1 920 x 1 200) TFT-widescreen-skärm med TrueLife-teknik<br />

Jag lade beställningen den 31/3 och den framräknade leveranstiden var 20/4. Va’, 20 dagar för att bygga och leverera en dator, kanske inte helt orimligt men en kollega till mig hade fått sin på bara några få dagar. Jag mailade Dell nästa arbetsdag och de sa att vissa delar var restnoterade, därav den långa leveranstiden. Jaja, inte mycket att göra åt. Datorn levererades den 20/3 eller rättare sagt, jag åkte ner och hämtade den hos Schenker. De skulle leverera den hem till mig men problemet med det var att jag skulle vara tvungen att vara hemma. Väl hemma packade jag upp den och testade lite. Allt fungerade perfekt och den var riktigt läcker. 🙂

Jag hade tänkt att installera Linux Ubuntu på den och köra dual boot ett tag. Jag visste att den nya versionen av Ubuntu skulle släppas den 23:e så jag bestämde mig för att avvakta Ubuntu installationen tills dess. Ubuntu släpptes och det var dags att installera. Eftersom hårddisken var är på 500Gb så tänkte jag partitionera upp den, 100Mb till Windows och 400Mb till Ubuntu. Började med installationen av Ubuntu och läta den partitionera upp hårddisken, gick ju sådär bra. Verkade inte funka alls, hmm. Visste att Windows hade en shrink funktion så jag tänkte att jag kunde använda denna. Började med att defragmentera hårdisken och sedan köra shrink. Gick ju sådär bra här också. Fick bara ner diskutrymmet på Windows partitionen till ca 300Gb. Efter mycket trixande och googlande så visade det sig att det inte gick att flytta vissa filer som tillhörde Master File Table (MFT). Tänkte att jag kunde använda ett partitionsverktyg istället och fick då nys om ett bra och gratis verktyg med namnet EASEUS Partition Master. Funkade perfekt så nu hade jag en tom partition på ca 400Gb att installera Linux på. I med disken och kör igång. Efter ett litet tag hade jag en installation av Ubuntu 9.04 på min nya bärbara. Coolt!

Har kört med datorn ett tag nu och allt funkar perfekt.

Ja just det, höll på att glömma. När jag köpte min bärbara från Dell så passade jag på att lägga in en rabattkod så jag fick 15% på priset plus gratis frakt. Jag hämtade rabattkoden på Rabattkod.se men det fins ju andra såsom Rabattkod24 och Deals.se. Inte dumt va’?

Tills nästa gång.
Ha det så bra och krama varandra i cyberspace.


comments powered by Disqus